Scienceblogrecensie: Information is beautiful

Een waarschuwing is op zijn plaats hier. Als je informationisbeautiful.net bezoekt, ben je voorlopig niet klaar. Tenminste, als je van mooi gepresenteerde informatie houdt en nieuwsgierig bent. Hoe dieper je doorklikt op dit blog, hoe meer interessants je tegenkomt. Alleen al deze infographic over de vele manieren waarop datavisualisatie de mist in kan gaan! (Of over de vele tussenproducten op weg naar de perfecte datavisualisatie – het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.)


Hoe kwam ik hier terecht?

 

Ik las in een artikel van Ellen de Visser (Eindelijk gaan we weer normaal eten, Volkskrant 24/12/2015, de link gaat naar Blendle) iets over een  infographic:

“Begin dit jaar kwam de Wageningse voedingswetenschapper Jora Steennis met een oplossing voor de dolende consument. Op de website van Foodlog presenteerde ze de infographic van de Britse datajournalist David McCandless over het gezondheidseffect van zo’n honderd voedingsmiddelen.”

Dat zoek ik dan altijd meteen even op. Vandaar dat ik de krant nooit meer uitkrijg. Het blogartikel van Jora Steennis op Foodblog had geleid tot een levendige discussie in de comments, maar ik wilde toch liever naar de bron. (Wat is dat toch? En zou iedereen dat hebben of is dat een journalisten-afwijking?)

Wat is dit voor een blog?

“Ideas, issues, knowledge, data — visualized!” is de ondertitel van Information is beautiful. Het is de website van David McCandless, een onafhankelijke data-journalist & ontwerper in Londen. “I’m into anything strange and interesting” schrijft hij ook nog. Op dit blog plaatst hij de infographics die hij maakt met zijn bedrijf Information is Beautiful. Hij geeft ook de ruwe data waarop de infographics gebaseerd zijn.

Waarom werkt dit blog voor mij?

De eerste indruk van de homepage zegt “veel” en “goed” tegen mij. Er is een eenheid in de beelden (allemaal dezelfde stijl) die weldadig aanvoelt en een variatie in inhoud die me het gevoel geeft in informatie-Luilekkerland beland te zijn. De plaatjes zijn overduidelijk gemaakt door een goede ontwerper. Fijn om naar te kijken. De teksten erbij zijn kort maar duidelijk. Het is nog lastig kiezen op welke je het eerste klikt. Gewoon je neus achterna dan maar. Je blijkt steeds bij een (vaak interactieve) datavisualisatie terecht te komen, waar overduidelijk over nagedacht is, zowel qua vorm als qua inhoud. En de wetenschappelijke bronnen zijn toegankelijk en aanklikbaar.

Geef eens een voorbeeld?

Deze bijvoorbeeld, over hoeveel downloads een muzikant moet hebben om het minimumloon te verdienen. Uitgesplitst naar muziekaanbieder. Honderdvijf in eigen beheer uitgebrachte cd’s leveren evenveel op als 4 miljoen hits op YouTube. Die grafiek zou ik wel eens willen zien voor de Blendle’s en de Corrrespondenten van deze wereld! Of deze, over de oorzaken dat verkrachting zo vaak niet wordt aangegeven, niet wordt vervolgd en niet wordt veroordeeld.

Wat kan er beter?

Niet veel. Maar na een tijdje rondsurfen gaat alles qua vormgeving wel erg op elkaar lijken. De kleuren zijn ook wat aan de zoete kant voor mij. Kwestie van smaak. De link naar de winnaars van de Data is Beautiful Award laat zien dat er nog heel veel meer mogelijk is. En daar stuit ik op mijn tweede verbeterpunt: ik vind een blog het leukste als het verknoopt zit aan andere websites en informatiebronnen. Zodat ik niet alleen informatie krijg over de maker (en wat hij verkoopt, in dit geval infographics), maar ook over de wereld die die maker, in dit geval David McCandless, voor me kan ontsluiten. Dat doet hij op dit blog maar mondjesmaat. Gelukkig twittert hij ook, via @mccandelish  en @infobeautiful

Waarom een scienceblogrecensie?

Ik schrijf zo af en toe een scienceblogrecensie. Aanleiding is altijd een scienceblog waar ik vrolijk van word, ik ga niks afkraken.  Als je er iets aan gehad hebt, laat je dat dan weten? En als je een blog wilt voorstellen voor een scienceblogrecensie: doen!

2 gedachten over “Scienceblogrecensie: Information is beautiful”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *