schrijfproces?!

Een gestroomlijnd schrijfproces bestaat uit een aantal fases. Al die fases zijn nodig om lekker te schrijven en tot een goede tekst te komen. Ik help je om je schrijfproces op orde te krijgen en te houden. Daardoor wordt schrijven leuker, je lezers begrijpen je tekst beter en je bent sneller klaar.

fases

Iedereen vindt de ene fase makkelijker dan de andere. Maar ze horen er wel allemaal bij. Als je probeert lastige fases af te raffelen of over te slaan, gaat dat ten koste van de kwaliteit van je tekst. Je kunt de fases wel in een andere volgorde doorlopen. Ook kan het goed zijn om fases te herhalen. Dat levert vaak kwaliteitswinst op, maar ook altijd tijdverlies.

persoonlijk

Niet iedereen vindt dezelfde fases moeilijk. Daarom is een schrijfcoachingstraject bij mij nooit een standaardpakket. Alles wat goed gaat, daar blijf ik van af. En voor de fases die je lastig vindt, zoeken we een aanpak die bij jou past.

schrijfproces2

De tekening laat zien hoe je de volgorde van de fases kunt variëren en hoe je verstrikt kunt raken in eindeloze loops. (Klik erop voor een vergroting) 

De fases van het schrijfproces (versimpeld)

  1. Bepaal wat je wilt zeggen (de boodschap)
  2. Breng structuur aan in je tekst
  3. Verzamel materiaal (sprokkelen)
  4. Maak een selectie uit het materiaal die aansluit bij je structuur en je boodschap
  5. Begin losjes te schrijven, vul de structuur in
  6. Redigeer je tekst
  7. Laat je tekst een paar dagen liggen
  8. Lees je tekst over
  9. Redigeer nogmaals
  10. vraag feedback