Gratis plaatjes (en legaal)

Tekst is leuk, maar er moet ook wel eens een plaatje bij. En dat ga je niet illegaal jatten, want er zijn genoeg mooie gratis plaatjes die je legaal mag gebruiken. Zoeken gaat handig met deze lijst (en vul aan in de comments!)

Een van mijn schrijfcoaching-klanten had een blog waar plaatjes bij moesten. En ik had een lijstje met vindplaatsen voor gratis plaatjes. Vooral de organisaties die ons culturele erfgoed beheren digitaliseren er lustig op los. Maak daar gebruik van en vul deze lijst aan in de comments.

legaal?

Ja, en dat is soms best ingewikkeld en daar moet je dus even tijd in steken. Hier staat hoe het zit. In het Nederlands. En hier staat alles over Creative Commons.

credits

Ook als je gratis plaatjes gebruikt, is het wel zo netjes om erbij te zetten van wie ze zijn. Soms moet het zelfs. “Give credit where credit is due. When you use a public domain work please credit the author or creator. Please also credit the institution (such as the archive, museum or library) that provided the work, as the more you credit the institution the greater the encouragement to put more public domain works online.”
(Bron: Europeana)

lijstje (vul aan* in de comments)

met dank aan

Jeroen Wapenaar, Dorien Tamis, Jona Lendering, Lucy Lambriex, …

 * en dan bedoel ik niet: gratis Amerikaanse stockfoto’s van eng lachende mensen.

andere tips

4 gedachten over “Gratis plaatjes (en legaal)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *